Categories

Hoe prioriteer je werving zonder focus te verliezen

Werving is een van de belangrijkste taken voor elke groeiende organisatie. De juiste mensen aannemen kan de productiviteit verhogen en een positieve bedrijfscultuur vormen. Maar het balanceren van wervingsinspanningen met andere belangrijke taken kan een uitdaging zijn voor ondernemers en managers.

Steven Bartlett, oprichter van Social Chain Group en host van Diary of a CEO, heeft laten weten dat hij 25 tot 30 uur per week besteedt aan interne werving (bron: LinkedIn). Hoewel deze toewijding bewonderenswaardig is, is het niet altijd haalbaar of praktisch voor iedereen. De meeste ondernemers hebben een strategische aanpak nodig om werving effectief te beheren zonder andere verantwoordelijkheden te verwaarlozen. In dit blog bespreken we hoe je werving kunt prioriteren zonder de focus te verliezen.

 

Het belang van prioriteren

De Eisenhower Matrix is een handig hulpmiddel voor timemanagement. Het verdeelt taken in vier categorieën:

  • Urgent en belangrijk: Taken die onmiddellijke aandacht vereisen, zoals kritieke kwesties of deadlines.
  • Belangrijk maar niet urgent: Taken die bijdragen aan langetermijndoelen, zoals strategische planning en relatiemanagement.
  • Urgent maar niet belangrijk: Taken die kunnen afleiden van kernactiviteiten, zoals sommige vergaderingen en onderbrekingen.
  • Niet urgent en niet belangrijk: Taken die noch dringend noch impactvol zijn, zoals triviale e-mails of overmatig gebruik van sociale media.

Werving valt vaak in de tweede categorie: belangrijk maar niet dringend, hoewel het soms ook urgent kan worden. Ondernemers en manager plannen wervingsactiviteiten als een belangrijke maar niet dringende taak, zodat ze crises voorkomen en een solide team opbouwen zonder zich overweldigd te voelen.

Strategische werven

Definieer duidelijke doelstellingen: Stel specifieke wervingsdoelen op die aansluiten bij de strategische doelen van je bedrijf. Heb je snel veel mensen nodig, of zoek je gespecialiseerd talent voor nichefuncties? Begrip van deze doelen helpt om wervingsinspanningen effectief te prioriteren.

  • Delegeer en geef verantwoordelijkheid: Delegeer wervingstaken aan bekwame teamleden of huur een toegewijde recruitment consultant in, als dat mogelijk is. Geef hen duidelijke richtlijnen en verwachtingen zodat ze passen bij de cultuur en waarden van je organisatie.
  • Plan specifieke tijdsblokken: Reserveer elke week specifieke tijdsblokken voor wervingsactiviteiten. Dit kan een paar uur per dag zijn of een halve dag sessie. 

De Steven Bartlett-paradox vermijden

Steven Bartlett besteedt 25 tot 30 uur per week aan interne werving, wat bewonderenswaardig is voor zijn specifieke situatie. Maar voor veel ondernemers en managers met meerdere verantwoordelijkheden is dit onpraktisch. In plaats daarvan kun je zijn toewijding als inspiratie gebruiken en de principes aanpassen aan jouw omstandigheden:

  • Uitbesteden: Overweeg om aspecten van werving uit te besteden, zoals zoekopdrachten, eerste screenings of achtergrondcontroles. Zo blijf je geïnformeerd zonder vast te lopen in details.
  • Balans met operationele behoeften: Erken dat operationele stabiliteit en groei verbonden zijn met werving. Een balans vinden zorgt ervoor dat je operationele efficiëntie en klanttevredenheid behoudt terwijl je je richt op het aantrekken van talent.

Integratie van werving in je leiderschapsstijl: Effectief leiderschap vereist aanpassingsvermogen en vooruitziendheid. Door werving te integreren in je overkoepelende strategie, zorg je ervoor dat het bouwen van een getalenteerd team een hoeksteen wordt van het succes van je organisatie.

Conclusie

Hoewel werving veel aandacht vraagt van ondernemers en managers, hoeft het niet het grootste deel van je week in beslag te nemen. Met een strategische aanpak, geïnspireerd door de Eisenhower Matrix en figuren als Steven Bartlett, kun je de balans vinden tussen effectief werven en andere belangrijke taken vervullen. 

Effectief leiderschap draait om het prioriteren van taken die langetermijnsucces stimuleren, terwijl je andere taken delegeert, automatiseert of inplant om optimale productiviteit en groei te behouden. Met een duidelijke strategie en toewijding aan continue verbetering, kun je een getalenteerd team opbouwen dat je organisatie vooruit stuwt zonder andere verantwoordelijkheden uit het oog te verliezen.

Ben jij klaar om jouw wervingsstrategie naar een hoger niveau te tillen zonder andere essentiële verantwoordelijkheden te verwaarlozen? Neem contact op met Movers & Shakers voor deskundige begeleiding die perfect aansluit bij de behoeften van jouw bedrijf.
 

Recent blog articles
Publication date 23-08-2024
0 views | 0 reactions

React

Author
Laura Plooster
Publication date
23-08-2024
Reads
0
Comments: No comments
Share: